Μία ακόμη διεθνής ναυτιλιακή εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, η εκ Ταϊβάν ορμώμενη Yang Ming Lines, πρόκειται να κάνει χρήση των εγκαταστάσεων της ΣΕΠ, θυγατρικής της κινεζικής Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, σύμφωνα με την «Καθημερινή».

Υπενθυμίζεται ότι ήδη το λιμάνι χρησιμοποιούν εταιρείες, όπως η MSC, η Maersk και η ίδια η Cosco, ενώ προσεγγίσεις πραγματοποιούν και άλλες εταιρείες του κλάδου, όπως η γαλλική CMA CGM.

Σύμφωνα με τη σχετική συμφωνία μεταξύ της ΣΕΠ και της Arkas Hellas, η οποία λειτουργεί ως αντιπρόσωπος της Yang Ming στην Ελλάδα, προσφέροντας και υπηρεσίες πρακτόρευσης, η κινεζική εταιρεία θα πολλαπλασιάσει τις προσεγγίσεις της στον Πειραιά, καθώς πλέον θα καταπλέουν στον λιμένα τέσσερα πλοία την εβδομάδα, έναντι ενός σήμερα. Το πρώτο εξ αυτών αναμένεται τη Δευτέρα 4 Μαΐου.

Οπως αναφέρει στην «Κ» ο κ. Πάρις Ευαγγελινός, επικεφαλής της Arkas, η Yang Ming πρόκειται να φέρει στον Πειραιά ένα μέρος του όγκου των μεταφορτώσεων που έως σήμερα πραγματοποιούσε στην Αίγυπτο.

Επί της ουσίας πρόκειται για μια εντελώς νέα δραστηριότητα, καθώς τον Πειραιά θα προσεγγίζουν πλέον τα μεγαλύτερα πλοία της εταιρείας, χωρητικότητας 15.000 εμπορευματοκιβωτίων.

«Το σημαντικότερο είναι ότι ο Πειραιώς θα είναι πλέον λιμάνι μεταφόρτωσης για τα φορτία της εταιρείας, κάτι που σημαίνει πρόσθετο όφελος για το λιμάνι, καθώς τα εμπορευματοκιβώτια που θα ξεφορτώνονται, θα παραλαμβάνονται στη συνέχεια από άλλα, μικρότερα πλοία, που θα τα μεταφέρουν στον τελικό τους προορισμό», επισημαίνει ο κ. Ευαγγελινός.

Τη σχετική δραστηριότητα μεταφόρτωσης πραγματοποιούν σήμερα στον Πειραιά τόσο η Cosco όσο και η MSC, αξιοποιώντας τις εγκαταστάσεις του λιμανιού, που είναι από τα λίγα στη Μεσόγειο που μπορούν να εξυπηρετούν πλοία τέτοιου μεγέθους.

Η Yang Ming καταλαμβάνει τη 14η θέση παγκοσμίως με στόλο 89 πλοίων, συνολικής μεταφορικής ικανότητας 410.000 εμπορευματοκιβωτίων.
Σημειωτέον ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Cosco, κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο διακινήθηκαν από τις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Πειραιά συνολικά 736,4 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια, επίδοση που συνιστά αύξηση κατά 7,5%, έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2014.

Μάλιστα, κατά τον Μάρτιο σημειώθηκε αισθητή ανάκαμψη, καθώς διακινήθηκαν συνολικά 266,5 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια, έναντι 220,5 χιλιάδων τον αντίστοιχο μήνα του 2014, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 21%.

Υπενθυμίζεται πως στο σύνολο του 2014, ο ρυθμός αύξησης της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων διαμορφώθηκε στο 18,5%. Συνολικά, η ΣΕΠ διακίνησε πέρυσι 2,98 εκατ. εμπορευματοκιβώτια, έναντι 2,5 εκατ. εμπορευματοκιβωτίων το 2013.